Sorg är en känsla som genomströmmar oss helt och förändrar allt – svår, stark och på många sätt omöjlig att beskriva.
Många kan uppleva det som att plötsligt leva i en annan värld. Och även om sorgen är individuell vet alla som upplevt den att det är något annat än att vara ledsen. Sorg är en djup smärta som känns i hela kroppen.
Sorgen som drabbar den som förlorat en närstående människa har en styrka som saknar motstycke. Men man ska inte underskatta den sorg som drabbar oss även efter andra typer av förluster i livet. För all sorg man känner är smärtan över att förlora något mycket dyrbart.
När man förlorat något, eller känner att något håller på att gå förlorat – men också när man behöver ta ett steg bort från något som blivit destruktivt – då är det viktigt att se till att få ett ordentligt avslut, att med hjälp av ett sista farväl ta ett tydligt avsked av föremålet, eller företeelsen. För det är först när förlusten blivit stadfäst som det viktiga sorgearbetet kan börja.
Sorgearbete
Sorgearbete är ett bra ord, eftersom att sörja är ett aktivt arbete som måste få ta både tid och kraft. En sorg är inget man “kommer över” eller kan gå runt. Man måste igenom den. När något gått förlorat för att aldrig komma tillbaka, är det en process att komma till acceptans. Samtidigt växer man då som människa. Många vittnar om varje genomgången sorg, oavsett hur stor eller liten den är, skänker livet ett större djup.
Hur människor hanterar sorg är olika. Men säkert är att utan medmänskligt stöd, blir sorgearbetet svårare. Man behöver någon som lyssnar eller bara finns där. Det kan vara släkt och vänner. Men man kan också behöva söka upp någon som proffessionellt arbetar med att ge stöd i sorgen. Så tveka inte att söka hjälp i det viktiga sorgearbetet.
Att läsa om sorg
I stort sett allt som finns att läsa om sorg handlar om sorgearbetet efter en bortgången människa som stått en nära. Som tidigare nämnts är denna sorg inte helt jämförbar med sorgen efter exempelvis en artefakt eller institution som gjort sitt, men likheterna är fler än skillnaderna. På 1177 Vårdguiden finns lättillgänglig information om sorg och sorgereaktioner. Handbok om sorg, av Agneta Grimby och Åsa K Johansson kan också fungera som ett hjälpmedel i sorgearbete i allmänhet.
Någon att tala med
De föreningar som verkar för ökad kunskap om sorg och sorgereaktioner är främst inriktade på sorg efter närstående som avlidit och går i allmänhet inte att vända sig till för att få hjälp med sorgearbetet efter mer världsliga förluster.
Däremot kan ni alltid kontakta oss på Ars Moriendi. Hos oss finns experter på sorgebearbetning som ni kan vända er till med alla era frågor och funderingar kring alla sorters sorgeprocesser.